Köp Kentucky straight bourbon online

Kentucky straight bourbon

Kentucky straight bourbon

Bourbon-whiskey är synonymt med Kentucky, men bourbon kan faktiskt tillverkas var som helst i USA. Bourbon-whiskeyns distinkta smakprofil omges av regleringar som styr de olika tillverkningsfaserna. Mäsken måste innehålla mellan 51 och 80 % majs, reglerna för resten av spannmålsinnehållet föreskriver vanligen mältat korn, vete och råg och spriten måste lagras på nya, amerikanska ekfat vid en alkoholhalt på 62,5 volymprocent. Efter två års lagring får drycken kallas ”straight whiskey”. Om lagringstiden är mindre än fyra år måste detta anges på etiketten.

De nya, hårt rostade ekfaten har en stark påverkan på bourbon-whiskeyns karaktär med naturliga sockerarter som framhävs genom rostningen och vanillin från träet som ger en fyllig sötma och djärva vanilj- och smörkolatoner hos många bourbonsorter. Merparten av de kända bourbonmärkena tillverkas i Kentucky, och klimatet där påverkar också slutprodukten. Kombinationen av aktivt ekträ och växlande temperatur gör att spriten mognar mycket snabbare än skotsk whisky, vilket också innebär att man sällan stöter på äldre bourbon. Det finns dock undantag – som den som upplevt 2008 års 27 år gamla upplaga av Parkers Hertiage Collection inte skulle vara sen att påpeka!