Endast brandy som produceras i Armagnac-regionen i Frankrike kan bära namnet Armagnac. Tillsammans med Cognac är det en av de mest kända typerna av brandy, men skillnaden mellan Armagnac…Visa mer
Endast brandy som produceras i Armagnac-regionen i Frankrike kan bära namnet Armagnac. Tillsammans med Cognac är det en av de mest kända typerna av brandy, men skillnaden mellan Armagnac och Cognac är mer än bara region och namn.
Till skillnad från Cognac, som dubbel-destilleras i pot stills, produceras Armagnac genom en enkel destillering i en kolonnpanna. Den resulterande spriten är ofta fylligare men kräver vanligtvis längre mognadstid i fat.
Armagnac-produktionen sker ofta i mindre industriell skala, vilket leder till en mängd små batchflaskningar. Åldersmärkningen är också ofta mindre tvetydig än Cognac, kanske på grund av att spriten behöver mogna längre, och flaskorna är vanligtvis märkta med deras årgång och buteljeringsår.
Delvis på grund av den mindre skalan av hantverksmässig produktion och den relativt okommersiella naturen av Armagnac-verksamheten, kan några fina åldrade brandies hittas från denna region till mindre upphöjda priser än många av deras mer kända kusiner från Cognac-regionen.