Rom produceras i många olika länder med en mängd olika metoder men den gemensamma nämnaren är att de alla destilleras från alkohol som härrör från råsocker. De flesta kvalitetsromer anv…Visa mer
Rom produceras i många olika länder med en mängd olika metoder men den gemensamma nämnaren är att de alla destilleras från alkohol som härrör från råsocker. De flesta kvalitetsromer använder melass som sin basingrediens.
Eftersom regleringen av romproduktion varierar kraftigt från land till land finns det färre internationellt och juridiskt erkända standarder än i vissa andra spritkategorier. Grovt sett finns det tre nyckelstilar - vit, mörk och kryddad rom.
Vit, eller ljus, rom är oåldrad, klar sprit, ofta producerad i kolonnpannor. Dessa rom har ganska neutrala smakprofiler.
Mörk rom åldras i fat vilket ger smak och färg. Färgen varierar från blekt guld till djupbrun beroende på mognadens längd. Spriten för mörk rom destilleras ofta i pot stills.
Kryddad rom smaksätts genom infusion med kryddor och färgas ibland med karamell. Baserommet kan vara en fatlagrad mörk rom eller vit rom för billigare varianter.