Köp Skotsk whisky från öarna online

Skotsk whisky från öarna

Skottlands otaliga öar med sina varierande landskapstyper sågs ursprungligen som idealiska för destillering, dels på grund av tillgången på rent, kallt vatten och korn, dels på grund av att…Visa mer

Skottlands otaliga öar med sina varierande landskapstyper sågs ursprungligen som idealiska för destillering, dels på grund av tillgången på rent, kallt vatten och korn, dels på grund av att den svårtillgängliga naturen gjorde dem svårövervakade. Destillerier i drift finns fortfarande på Orkney, Jura, Skye, Mull, Lewis, Arran, och naturligtvis Islay (se separat avsnitt). I allmänhet brukar whisky från öarna beskrivas som tät, ofta med ett inslag av torv och präglad av havstoner.

Det finns naturligtvis undantag från stereotypen för en whisky från öarna – flera destillerier tillverkar olika stilar av maltwhisky med olika stort torvinslag. Arran är en ganska söt, väldoftande och nästan Speyside-lik whisky. Talisker är däremot typisk för öarna och lever upp till den bild av en klassisk maltwhisky som målas upp i marknadsföringen. Den är skarp och dynamisk, rik på torvtoner och peppar med en balanserande fruktig sötma. Om någon whisky kan sägas avspegla sin miljö så är det den som framställs i Talisker, beläget i det dramatiska och vilda landskapet på ön Skye.