Köp Skotsk single maltwhisky online

Skotsk single maltwhisky

Orden skotsk single malt väcker vördnad världen över står för en dryck som präglas av historia, karaktär och komplexitet. Den tillverkas av ett fåtal ingredienser – mältat korn, vatten och…Visa mer

Orden skotsk single malt väcker vördnad världen över står för en dryck som präglas av historia, karaktär och komplexitet. Den tillverkas av ett fåtal ingredienser – mältat korn, vatten och jäst – och destilleras vanligen två gånger i enkelpannor av koppar i olika former och storlekar. Destillatet måste lagras i minst tre år på ekfat, vara framställt på ett och samma destilleri samt buteljeras inom Skottlands gränser. Den stora merparten av whiskyn lagras på amerikanska bourbon-fat av ek eller omgjorda hogsheads, men även sherryfat, puncheon-fat och ibland vintunnor används.

Variationen mellan de skotska destillerierna är anmärkningsvärt stor. Få skulle säga att ”terroir” i ordets traditionella bemärkelse spelar någon större roll i detta, men det är tydligt att regionala skillnader i tillverkningssätt påverkar de olika destilleriernas single maltwhisky. Det finns många möjligheter och variabler som destillatören kan laborera med: jäsningens varaktighet, pannans storlek och form, val av kondensor, gränserna mellan försprit, hjärta och eftersprit och val av lagringsfat. De val som görs skapar destilleriets karaktär och gör deras single malt unik.

Välj märke: