När det gäller geografisk klassificering är låglandswhisky whisky som framställts söder om en tänkt linje från Dundee till Greenock. Tidigare fanns det ett stort antal destillerier och …Visa mer
När det gäller geografisk klassificering är låglandswhisky whisky som framställts söder om en tänkt linje från Dundee till Greenock. Tidigare fanns det ett stort antal destillerier och stilar i lågländerna – det sägs till och med att merparten av byarna för 150 år sedan hade ett eget destilleri och att variationen var stor mellan whiskyprofilerna och valet av spannmål. Mångfalden är mindre idag: Auchentoshan, Bladnoch och Glenkinchie är de enda maltwhisky-destillerierna som fortfarande är i drift.
Låglandswhisky beskrivs ofta som aperitif-artad med stor subtilitet, sötma och en torr, ren avslutning. Beskrivningen stämmer väl när det gäller de verksamma destillerierna i regionen, men är ibland långt ifrån träffande när det gäller buteljeringar från de numera stängda destillerierna. St Magdalene, som tyvärr lades i malpåse 1983, är t.ex.ofta tät och mineralisk och har mer gemensamt med höglandswhisky av äldre snitt. I lågländerna finns också ett antal betydelsefulla graindestillerier, som Girvan och Cameron Bridge som båda producerar för blended-tillverkning och för att tillgodose den växande efterfrågan på single grain-buteljeringar.